Tunajší
Mexičania sú veľmi milí a priateľskí, na ceste nestačíme
odmávávať všetkým šoférom, čo nás zdravia. V mestečku
Zacapú nás stretla jedna cyklistická rodinka a pozvala nás k sebe
domov. Boli sme ich prví putujúci cyklisti, ktorých mohli pohostiť
– už ich tu zopár videli prechádzať a vždy sa s nimi chceli
porozprávať, ale nikdy k tomu nebola možnosť, až dnes. Okrem
rozprávania a fotiek z našej cesty, ich veľmi zaujíma aj naše
rozprávanie a fotky zo Slovenska. Dostali sme od nich výbornú
večeru a raňajky a zopár odporúčaní, čo navštíviť, s ich
kreatívnou dcérou sme si vymenili náramky priateľstva :-).
Od
Zacapú sa začalo kaziť počasie. Počuli sme, že jeden týždeň
v decembri tu zvykne byť trochu zamračené a dokonca môže aj
pršať, takže tento rok to vyšlo na čas okolo Vianoc. Od Zacapú
začala byť cesta pomerne stereotypná, teda v tom zmysle, že
doobeda sme šliapali do kopca a potom sme sa viezli z kopca skoro až
do večera :-).
Po
mesto Morelia sme kolísali medzi výškami 2 000 a 2 500 m n. m.
Prešli sme popri ďalšom malebnom a obrovskom jazere Patzcuaro. V
staručkej reštaurácii z nepálených tehál (adobe je tu rovnako
bežné ako u nás) nám staručká pani (sme teraz jej jediní
hostia, čas si kráti vyšívaním) naservírovala výborné ryby
(60 pesos tanier a bolo to výdatné). V dedinke El Tigre, po tom, čo
sme vyšliapali asi stý šialený kopec, sme v malej rodinnej
reštaurácii ochutnali pravé Carne asada (čo nie je nič iné než
pečené mäso), z mäsa ktoré ešte asi večer behalo so svojím
stádom po poliach, a k tomu opečená cibuľa a kopec zeleniny,
fazule, čerstvé tortilly koľko sme chceli, jedlo nám na peci
pripravujú priamo pred očami. (Aj keď Mexičania si nevedia
predstaviť jedlo bez mäsa, nie je problém si dať iba zeleninu,
ako napr. paradajky, avokádo, cibuľu, fazuľu a pod., výber je
dosť veľký a k tomu syr a kvantum tortíll, takže ani vegetarián
tu hladom neumrie). To všetko len za nejakých 55 pesos. Narozdiel
od väčšiny miestnych si na pitie nedávame Coca-Colu, ale
uprednostňujeme ovocný džús, ktorý spravili priamo pred nami z
naozajstných pomarančov a ananásu, len za 5 pesos za pohár
(vypili sme ich dokopy asi desať, ale zarátali nám len štyri
:-)). Vo väčších výškach asi viac chutí, bo tak výborne sme
sa už dlho nenajedli. Ešte šťastie, že do Morelie to bolo z
kopca... skoro 20 km.
Krása
bicykla oproti iným dopravným prostriedkom tkvie v tom, že človek
sa síce trochu zapotí, kým sa vyštverá na kopec, ale potom si
môže vychutnať ten zjazd, najlepšie ak sa naozaj len pohodovo
vezieme, žiadne „kamikaze“ a ak cesty sú hladké a prázdne.
Po
Moreliu to boli vlastne iba kopčeky, tie ozajstné kopce nás čakali
až za mestom z kameňa.
No comments:
Post a Comment